Prehrana za zdrav osmijeh

09 tra 2015

Prehrana i zdravi zubi Svi znamo osnove dobre oralne higijene: četkanje zubi ujutro i navečer, svakodnevno upotrebljavanje zubnog konca kao i posječivanje stomatologa minimalno dva puta godišnje. Osim navedenog tu su i manji koraci koje možemo poduzeti kako bi poboljšali zdravlje naših zubi a upravo uključuju prehranu koju konzumiramo svaki dan. Od malih nogu nas savjetuju da pazimo na količinu slatkoga i šećera koju konzumiramo, svi smo upoznati sa time kako je kava glavni krivac za mrlje na našim zubima te kako kisele namirnice nisu dobre za zubnu caklinu. No malo nas je upoznato sa namirnicama koje su od iznimne važnosti  za lijepe i zdrave zube. Upravo iz tog razloga sastavili smo popis namirnica koje bi trebali uvrstiti u vaše prehrambene navike.

Voda

Voda je jedan od najbitnih faktora koja utječe na zdravlje zubi stoga ju je iznimno važno piti u što većim količinama. Pomaže nam očistiti usta kao i toksine u tijelu koji nam stvaraju karijes.  Ona nam također pomaže u sprječavanju lošeg zadaha.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Konzumacijom mlijeka i mliječnih proizvoda u organizam unosimo velike količine kalcija. Kalcij nam pomaže u zaštiti zuba od paradontne bolesti i čini naše kosti vilice jakim i zdravim.  Mlijeko i mliječni proizvodi neutraliziraju neke od kiselina, proizvođača bakterije plaka. 

Jagode

Poput naranče i drugih agruma jagode su glavni izvor vitamina C koji nam je potreban za proizvodnju kolagena, ključnog proteina koji održava desni te ih čini jakima i zdravima. Osim navedenog, jagode uz pomoć supstance, kiseline, skidaju nečistoće s površine zubi te potiču lučenje pljuvačke koja je uz standardnu oralnu higijenu najbolja obrana od krvarenja i bolesti desni.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži složene spojeve zvane "katehini" koji se bore protiv upale i kontroliraju bakterijske infekcije.  Svojim sastojcima uvelike pomaže u očuvanju i zaštiti organizma te bi ga, upravo kao i vodu, trebalo konzumirati u što većim količinama.

Celer

Idealna je namirnica koja eliminira nusproizvode plaka i povečava lučenje pljuvačke. Kao i sve svježe povrće bogat je vlaknima. Njegovim žvakanjem usitnjavamo vlakna koja dolaze do nepristupačnih mjesta zuba te čiste ostatke hrane.

Meso i jaja

Proizvodi životinjskog podrijetla kao što su piletina, govedina, jaja sadrže kalcij i fosfor koji su od vitalnog značenja za razvoj zdravih zuba i kostiju.

Grožđice

Prirodni šećer koji ne sadrži saharozu ili stolni šećer. Izvori su fitokemikalija koji ubijaju uzročnike bakterije plaka te smanjuju rizik od karijesa.